‘Ontwikkelen slimme en „Entwicklung intelligenter und zugänglicher Formulare und Dokumente“ ’
Zugänglichkeit für alle. Grundkenntnisse für alle. Klare Sprache und einfache Prozesse. Es beginnt mit einer Website, einem Formular und einem einfach strukturierten Word- oder InDesign-Dokument.
Ed Boon weiß wie kein anderer, wie man Menschen mit Behinderungen (die nicht behindert sind) dabei hilft, in der digitalen Welt zurechtzukommen.
Organisationen und Unternehmen davon überzeugen, auf zugängliche und nutzbare digitale Ressourcen zu achten. Hilfe für ältere Menschen und Menschen mit Behinderungen, aber auch für Menschen mit geringen Lese- und Schreibkenntnissen.
Als Verfechter der digitalen Barrierefreiheit und Botschafter der Digital Society Alliance bin ich vielseitig einsetzbar, wenn es darum geht, digitale Ressourcen zugänglich zu machen, denke aber auch über Barrierefreiheit im öffentlichen Verkehr, bei Arbeit und Einkommen, fortschrittlicher IT und Digitalisierung nach. Ob es sich um ein Formular (meine Leidenschaft), eine smarte barrierefreie Website und einen Webshop oder ein Dokument, eine barrierefreie Bus- oder Straßenbahnhaltestelle oder ein Audit handelt. Barrierefreiheit liegt mir im Blut. Um Bewusstsein zu schaffen, kann ich schnell zwischen Administratoren und Managern wechseln. Politische und administrative Erfahrung in der Verbraucherberatung zum öffentlichen Verkehr und aktiv in verschiedenen thematischen Netzwerken des VVD (Arbeit und Einkommen, Advanced IT, Mobilität). Darüber hinaus verfüge ich über ein breites Netzwerk, das auch Abgeordnete des Repräsentantenhauses umfasst.

U kunt hier mijn cv downloaden in pdf-UA compatibel formaat.
Wat versta ik onder toegankelijkheid.
Sinds 1993 zijn de W3C richtlijnen er al maar nooit echt toegepast door bedrijven vanwege de technische problemen van software waar men tegen aanliep. Nu er steeds meer semantische CSS mogelijk is en Javascript stukken verbeterd is wordt het al makkelijk gemaakt. De nieuwe richtlijnen van het WCAG zijn nu aangepast op basis van deze semantiek. Het draagvlak is er nu wel binnen bedrijven.
Bij websites is het hetzelfde als bij formulieren, gebruikersvriendelijkheid en mobile first staat bij mij bovenaan. Of het nu gaat om een eenvoudige website voor een kleine ondernemer of een complete portal voor MKB of groter en vooral voor iedereen toegankelijk, dat is mijn motto. Ook digitale documenten moeten voldoen aan de WCAG. Dat is iets wat ik vanaf het begin van mijn carrière al doe. Toegankelijke documenten ‚by design‘. Om mijn ervaringen kacht bij te zetten heb ik mijn ervaringen kracht bijgezet met een certificaat ‚Creating Accessible pdf’s‚ and ‚Advanced Accessible pdf’s‚ in progress.
Sinds mijn opleiding aan het Media collega vind ik dit onderwerp zeer interessant en belangrijk. Ik heb voor diverse projecten en opdrachten ervaring opgedaan met het toegankelijk maken van websites en formulieren. Zo heb ik in het verleden de website van reizigers organisatie Rover toegankelijk gemaakt met de regels van Drempelvrij.nl. Hun doelgroep van OV-reizigers bestaat voor een deel uit mensen met een visuele beperking. Maar toegankelijkheid is niet ook voor mensen met een auditieve of motorische beperking. Sinds die tijd ben ik betrokken in reizigers overleg binnen het Openbaar Vervoer met als aandachtspunt toegankelijk maken van de digitale wereld en bewegwijzering. Ook werk ik veel samen met de Oogvereniging, Stichting Voorall en Stichting IederIn waardoor ik samen met visueel gehandicapte gebruikers de problemen gezien heb die zij ondervinden. Samen met hen heb ik diverse formulieren getest met de bij hen in gebruik zijnde software.” Na deze aanloopperiode is het ontwerpen van formulieren en website volgens de WCAG een standaard discipline geworden. Ik ben oplossingsgericht en pragmatisch ingesteld
Mijn ervaring met het onderzoeken van toegankelijkheid is ruim 10 jaar geleden gestart. Ik maak daar voor online formulieren en websites gebruik van tools als Axe, Wave, Webaim Contrastchecker, leesniveau testers en NVDA-access.
Daarbij heb ik de vaardigheid om anderen te trainen en kan ik ook werken met digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking. Voor mijn meest recente project: Herontwerp van de website van de regionale consumentenorganisatie voor het openbaar vervoer, het Metrocov heb ik 3 leden met een visuele beperking geholpen de website en het vergaderplatform te gebruiken en gebruikerservaringen toegepast. Ik ben bekend met de WCAG EM methodologie.
Deze kennis en ervaring komen bijeen in de passie om de digitale wereld voor zoveel mogelijk gebruikers bereikbaar te maken. In de rol van onderzoeker digitale toegankelijkheid kan ik deze passie en kennis inzetten voor Accessibility.
Een stukje achtergrond over kennis van toegankelijkheid
Sinds mijn opleiding aan het Media collega in 1997 vind ik dit onderwerp zeer interessant en belangrijk. Ik heb voor diverse projecten en opdrachten ervaring opgedaan met het toegankelijk maken van websites en formulieren. Zo heb ik in het verleden de website van reizigersorganisatie Rover toegankelijk gemaakt met de regels van Drempelvrij.nl uit die tijd. Naast een voor die tijd toegankelijke website is er ook een alternatieve tekstversie ontwikkelt volgens de semantische structuur. Hun doelgroep van OV-reizigers bestaat voor een deel uit mensen met een visuele beperking. Sinds die tijd ben ik betrokken in Reizigersoverleg binnen het Openbaar Vervoer met als aandachtspunt toegankelijk maken van de digitale wereld en bewegwijzering. Ook werk ik veel samen met de Oogvereniging, Stichting Voorall en Stichting IederIn waardoor ik samen met visueel gehandicapte gebruikers de problemen gezien heb die zij ondervinden. Samen met hen heb ik diverse formulieren getest met de bij hen in gebruik zijnde software.”
Na deze aanloopperiode is het ontwerpen van formulieren en website volgens de WCAG een standaard discipline geworden. Ik ben oplossingsgericht en pragmatisch ingesteld

Schakel tussen Business & IT en adviseur digitale inclusie
Een spel van interactie tussen business & IT.
Een goede spelleider nodig?
Een formulier, document of website ontwerpen is een spel van interactie met de invuller en de back-end processen en brengt dit samen in slimme formulieren. Want, een slim toegankelijke formulier, document of website heeft geen toelichting nodig.
Wil je een goede spelleider die het klappen van de zweep kent in de digitale en toegankelijke wereld. Neem dan contact met mij op. Wacht niet te lang want de European Accessibility Act komt er aan. Meer weten over de European Accessibility Act en wat het voor je bedrijf kan betekenen.
Persoonlijke eigenschappen
Kernwaarden
- verantwoordelijk en aanspreekbaar
- openheid
- klantgericht
- samenwerken
- meedenken en procesverbeterend
- denken in vorm en structuur – ik herken zowel het grote verband als de interne samenhang binnen vraagstukken
- het beste uit jezelf en je bedrijf halen en daarnaast ben ik
- pro-actief
- overtuigingskracht
- sociaal betrokken
- een goed organisatievermogen en organisatiesensitiviteit. Ik kan mij snel inleven in de organisatie van het bedrijf.
Persoonstype *)
*) volgens de Myers-Briggs methode

ENTP De Visionair, de uitvinder, innovator (hoofdtype: creator)
Maar ook een beetje:
INTP De Denker, de architect, de wetenschapper (hoofdtype: creator)
Ik denk dus ik ben.
Sociaal betrokken
- Voor Rover als contactpersoon Rover afdeling Zoetermeer en als betrokken in de Thema netwerk Mobiliteit van de VVD.
- Actief Applekring lid was ik jarenlang actief voor de Stichting Klokhuis. De oudste Apple gebruikersgroep van Nederland. Helaas is hier per 1 januari 2025 een einde aangekomen, maar een en ander wordt op een andere manier voortgezet bij het Apple Museum Nederland i.o.
- Verder ben ik sociaal betrokken om mensen met een arbeidsachterstand weer terug te laten keren in het arbeidsproces. Ik ben hier dan politiek actief om het voor de arbeidssituatie voor de ZZP’ers te verbeteren.
Privé
Getrouwd met Judith. Ik ben sportief, houd van hardlopen, wandelen, zwemmen en squash. Judith, mijn steun en toeverlaat waar ik lief en leed mee deel.
