Papierloos kantoor: beeldschermlezen of alles maar printen

In de jaren 70 repte men over een papierloos kantoor. Sinds die uitspraak is het gebruik van papier nog steeds groeiende. En, waarom? Alleen maar om dat men alles geprint wil hebben. Soms kan ik het me wel voorstellen. Het is praktisch om iets zwart op wit te lezen. Als tekst een bepaalde (juridische) waarde heeft kun je het ook als pdf archiveren. Het is dan gewaarborgd voor de toekomst. Veel artikelen op internet voldoen aan de standaard voor lezen op internet. Websites hebben dan de beschikking over een screenreader symbool Screenreader. Wanneer je daar op klikt dan verschijnt de opmaak van de pagina in een simpele tekstopmaak. Het gebruik van de juiste typografie en css (stijl) is daarbij van groot belang.

Lees hier meer over de voordelen en nadelen van beeldscherm lezen, maar zoals Johan Cruijff zei: ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’.

In dit artikel van Frank Watching lees je meer over de voordelen van een papierloos kantoor.

Lezen van een beeldscherm biedt veel voordelen.

Beeldschermen worden steeds beter en de typografie stijgt naar hetzelfde niveau als gedrukte media. De nieuwe webtechnieken dragen hier wel een steentje aan bij. Lezen van een beeldscherm maakt ook interactiever.  Je kunt direct door linken naar gerelateerde artikelen en video’s bekijken.

Screen readers: maken het je makkelijker
Maak ook gebruik van de screen readers van de web browser. In de browser Safari van Apple heb je naast het vak waar de link in zit de reader optie: Screenreader. Wanneer je hier op klikt dan ziet je tekst er zo uit.

Content tekenen met de screenreader

Daarnaast kun je, voor zover het toegestaan is, content kopiëren, verwijzen en bewerken in je eigen artikel. De millenials doen niet anders. Zij hebben geleerd alles op te zoeken op internet en communiceren veel vrijer in die zin. Maar zorg voor korte en heldere taal. Gebruik maximaal 35-70 tekens per regel met regelafstand 1,5.

Creëer heldere content

Om tekst aantrekkelijk te maken voor het lezen van beeldschermen is het aan te bevelen om te schrijven met korte alinea’s. Gebruik duidelijke taal, geen straat taal maar goed Nederlands.  Dit principe geldt niet alleen voor web teksten maar ook voor het maken van formulieren. Ik ben als formulier-ontwerper (of zoals ik mezelf noem: dé formulieren architect) dagelijks bezig om te kijken hoe ik een formulier duidelijker kan maken, zodat de gebruiker gemak heeft bij het invullen van formulier zonder er bij te hoeven nadenken.

Er zijn verschillende niveau’s van het schrijven van teksten. Variërend van A1 (het laagste) tot en met C2 (het hoogste). Lees hier meer over deze niveau’s en bepaal wat voor jouw doelgroep het beste is.

Voor het schrijven van content gebruik dan zo veel mogelijk niveau B1

Paar tips bij het maken van formulieren die het de gebruiker makkelijker maakt.

Gebruik korte en duidelijke vragen en is een extra toelichting nodig gebruik dan een een informatie knop.

Wanneer je daar met je muis over heen gaat, verschijnt die tekst in een pop up schermpje. De toelichting neemt dan zo min mogelijk ruimte in als je een formulier toch moet printen.

Hergebruik van gegevens: je ingevulde gegevens kun je ook hergebruiken. Een knop met export functie genereert data die je kunt bewerken.

Ondertekening van een formulier: maak gebruik van een digitale handtekening. Dat kan door een digitale id aan te maken van je gebruikersnaam op je computer. Die handtekening maakt een gewaarmerkt document van je eigen profiel.

Verzendknop: Het formulier print je natuurlijk niet uit om daar je handtekening op te zetten, in te scannen en dan de bijlage weer te verzenden met je e-mail programma. Nee. Middels een verzendknop verstuur je die aan de geadresseerde instantie. Als output gebruik ik meestal xml data. De gebruiker kan dan die data weer hergebruiken in zijn of haar systeem.

Geef een reactie hieronder

Deel het bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze content is beveiligd voor download.