Voor overheidsinstanties is het toepassen van de standaard voor digitale toegankelijkheid verplicht. Maar ook het bedrijfsleven heeft te maken met wettelijke verplichtingen op het gebied van (digitale) toegankelijkheid. De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (2017) verplicht bedrijven en overheden om hun goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden.
Update belangrijk voor bedrijven en organisaties:
Op 28 juni 2025 (dat lijkt nog ver weg, maar is nog genoeg te doen) moeten bedrijven en organisaties voldoen aan de verplichting dat de volgende middelen voldoen aan de WCAG richtlijnen.
Ik noem de meest voor u van toepassing zijn de middelen:
- websites;
- webshops;
- elektronische tickets en elektronische ticketingdiensten;
- op basis van mobiele apparaten, onder meer via mobiele applicaties, geleverde diensten;
- het verstrekken van informatie over vervoersdiensten, waaronder realtime-reisinformatie;
- interactieve zelfbedieningsterminals die als geïntegreerde onderdelen zijn geïnstalleerd in voertuigen, luchtvaartuigen, schepen en rollend materieel die voor het aanbieden van een of meer onderdelen van deze diensten voor personenvervoer worden gebruikt
- meer informatie over wat van toepassing is als toegankelijk middel of dienst, is te lezen op de site van de Europese Unie.
Geen zorgen. Daar kan ik u mee helpen.
Toegankelijk maken, wat kun je zelf doen?
Er is veel dat je zelf kunt doen om de digitale toegankelijkheid van je website te vergroten. Als je een nieuwe website laat bouwen, zoek dan een webdeveloper die kennis heeft van de WCAG-richtlijnen. Zo zorg je ervoor dat digitale toegankelijkheid vanaf het begin wordt meegenomen. Dat scheelt je later tijd en geld.
Heb je al een website, dan kun je in het contentmanagementsysteem (cms) al veel zelf doen, bijvoorbeeld:
- ‘hang’ een tekst aan een afbeelding (alt-tekst) zodat deze tekst opgelezen wordt zodra iemand met voorleessoftware op de afbeelding klikt.
- geef webteksten kopjes mee (header 1, 2, etc) zodat iemand die met een toetsenbord door je website navigeert op een logische en snelle wijze met de tab-toets door je website heen kan gaan.
- voeg betekenisvolle links toe, dus niet ‘lees meer’ want dit vertelt de gebruiker niet waar hij meer over gaat lezen. Liever: ‘lees meer over het belang van gezonde voeding’.
- maak zoveel mogelijk gebruik van html-tekst in plaats van pdf’s (of het moet een toegankelijke pdf zijn).
- zorg voor goed contrast van tekst en achtergrond.
- maak je gebruik van een automatisch afspelende video of een bewegende slider? Zorg ervoor dat deze ook stopgezet kan worden.
- Voeg aan je video niet alleen ondertiteling toe, maar ook audiodescriptie. Een audiodescriptie is een gesproken beschrijving van wat er op beeld gebeurt op momenten dat er niet wordt gesproken. Zo kunnen mensen die blind of slechtziend zijn precies volgen wat er in jouw video gebeurt. Met de software van scribit.pro voorzie je jouw video’s eenvoudig van ondertiteling en audiodescriptie.
0 reacties