5 Voeg tot aan mijn favorieten Remove from my Favorites

Digitaal toegankelijke formulieren wordt steeds belangrijker nu we door Corona allemaal digitaal moeten werken. De Overheidsinstanties in Nederland zijn al volop bezig dit te realiseren.

Lees daar meer over in de blog van Gebruiker Centraal in de werksessie over meerstappenformulieren . Gebruikers en ontwikkelaars hebben de handen in één geslagen en werken aan een generiek ontwerpsysteem: NL-Design.

Fabel: WCAG is toch alleen voor Overheidsinstanties?

Voor overheidsinstanties is het toepassen van de standaard voor digitale toegankelijkheid verplicht. Maar ook het bedrijfsleven heeft te maken met wettelijke verplichtingen op het gebied van (digitale) toegankelijkheid. De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (2017) verplicht bedrijven en overheden om hun goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden.

Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte

Vanaf 1 januari 2017 geldt de gewijzigde Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Enkele wijzigingen hebben te maken met digitale toegankelijkheid:

De wet is nu ook van toepassing op goederen en diensten, ook als deze via digitale kanalen worden aangeboden. Als een website of app niet toegankelijk is kan een burger dus een beroep doen op deze wet;

In de wet staat dat toegankelijkheid de algemene norm is. Dat betekent dat bedrijven en organisaties hun producten en diensten toegankelijk moeten aanbieden. Alleen als dit onevenredig belastend zou zijn hoeft het niet.

Op Rijksoverheid.nl lees je meer over gelijke behandeling van mensen met een beperking of chronische ziekte

Voor wie doe ik het dan, zult u zich afvragen? Mijn klanten hebben toch geen beperking. U denkt dat u kunt volstaan met het toevoegen van een ALT-tekst aan een afbeelding. Niets is minder waar. Het is veel breder!

Wist u dat er in Nederland 142.000 mensen zijn met een verstandelijke beperking?

1,4 miljoen mensen met een hulpvraag, 11.400 mensen met een auditieve- en 250.000 met een visuele beperking? Daarnaast nog een diversiteit aan andere beperkingen wat neer komt op een totaal van 3,4 miljoen mensen met een beperking.

Dat is 20% van de totale bevolking!

Het gaat niet alleen om mensen met een visuele beperking, dat zijn er in Nederland al 250.000, maar ook mensen met een hulpvraag (auditieve en motorische beperking.

Een andere, maar niet onbelangrijke kans voor het integreren van de WCAG is dat de WCAG ten goede komt aan degelijkheid en kwaliteit voor uniformiteit van een website.

Kansen voor een toegankelijke website of formulier

Verbeeld u zich eens in deze doelgroepen in. Doe zelf eens alsof u niets kunt zien. Doe een donkere zonnebril op of een donkere lap voor uw ogen? Probeer dan eens met uw toetsenbord uw website te benaderen en laten we kijken hoe ver u komt.

Ik ben heel nieuwsgierig wat uw bevindingen zijn. Laat het weten in het commentaarveld onder de pagina. Ik neem dan zeker contact met u op om te kijken hoe ik voor u de website en de formulieren kan verbeteren. Ik verzeker u: mijn ervaring biedt u nieuwe kansen.

Want: Een slim toegankelijk formulier in een toegankelijke website helpt uw klanten verder.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.